Jesienią zmieniam jadłospis, lekkie letnie śniadania muszę zastąpić czymś ciepłym, pożywnym, czymś co otuli mnie po wyjściu z łóżka na następne kilka godzin. Wróciłam do owsianki, każdy wie jak zrobić owsiankę i każdy ma swoją ulubioną wersję, zestawieniem tych smaków jednak muszę się podzielić. W tym roku dostałam niezwykle pyszny prezent z wakacji – lekko podsuszone figi ze świeżymi listkami laurowymi – boskie! Figi/miód i świeża cieniutko pokrojona gruszka z porannego szybkiego śniadania zrobiły prawdziwą delicję!
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka miodu
- 2 figi
- 1/2 gruszki
- łyżka jogurtu
- łyżka zarodków pszennych
Do rondelka wsypujemy owsiankę i zalewamy wodą w proporcji 1:2. Gotujemy powoli, aż płatki wchłoną całą wodę od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy miód i jogurt. Podajemy posypane zarodkami pszennymi z pokrojonymi w plasterki figami i cieniutko pokrojoną gruszką.
Ta gruszkowa owsianka bardzo mi się podoba!
nie pogardziłabym!
dziś znowu była na śniadanie:-)