OWSIANKA/FIGI/GRUSZKA ŚNIADANIE MISTRZÓW

IMG_5205aJesienią zmieniam jadłospis, lekkie letnie śniadania muszę zastąpić czymś ciepłym, pożywnym, czymś co otuli mnie po wyjściu z łóżka na następne kilka godzin. Wróciłam do owsianki, każdy wie jak zrobić owsiankę i każdy ma swoją ulubioną wersję, zestawieniem tych smaków jednak muszę się podzielić. W tym roku dostałam niezwykle pyszny prezent z wakacji – lekko podsuszone figi ze świeżymi listkami laurowymi – boskie! Figi/miód i świeża cieniutko pokrojona gruszka z porannego szybkiego śniadania zrobiły prawdziwą delicję!

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka miodu
  • 2 figi
  • 1/2 gruszki
  • łyżka jogurtu
  • łyżka zarodków pszennych

Do rondelka wsypujemy owsiankę i zalewamy wodą w proporcji 1:2. Gotujemy powoli, aż płatki wchłoną całą wodę od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy miód i jogurt. Podajemy posypane zarodkami pszennymi z pokrojonymi w plasterki figami i cieniutko pokrojoną gruszką.

mix2

3 komentarze

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *