Kopytka dostałam od mamy, stały się one inspiracją super smacznego obiadu, którego resztę składników znalazłam w lodówce:-) Zblanszowane brukselki podsmażyłam z boczkiem i kopytkami, wędzonego pstrąga przyrumieniłam na maśle z cytryną i całość połączyłam czosnkową oliwą. Pycha!
SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:
- 200 g pstrąga wędzonego
- 200 g brukselki
- kopytka 2 porcje
- 100 g boczku parzonego w plastrach
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa czosnkowa
Brukselkę blanszujemy w osolonej wodzie ok. minutę. Boczek tniemy w drobną kostkę i podsmażamy na chrupko, dodajemy brukselkę, natkę pietruszki i smażymy ok. 3-4 minuty. Na maśle podsmażamy kopytka. Na łyżce masła podsmażamy pstrąga z pokrojoną w ćwiartki cytryną. Na talerz wykładamy kopytka, brukselkę i pstrąga z cytryną, skrapiamy oliwą czosnkową i podajemy z dodatkową świeżą cytryną do skropienia. Pycha!
Przepyszne danie!!
Zgadza się:-)