KIEŁBASKA JAGNIĘCA NA AROMATYCZNYM KUSKUSIE

2a

2aJagnięcina, aromatyczne przyprawy i jesienne warzywa z kuskusem to idealna jesienna kolacja. Inspiracją na to danie był tadżin z łopatki jagnięcej przygotowywany przez Jamiego Olivera, dużo bardziej czasochłonny i pracochłonny – to jego uproszczona wersja. Kiełbaski są dość tłuste, dlatego smażymy je na suchej patelni, dzięki czemu wytopi się z nich większość tłuszczu. Jagnięcinę w tej formie można kupić bez przypraw, lub z dodatkiem kolendry i czosnku. Ja wybieram wersję bez dodatków, ze względu na bardzo bogate smaki w podstawie dania. Bardzo smaczne i udane połączenie smaków, a do tego błyskawiczne w wykonaniu.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 kiełbaska jagnięca
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • 1 papryczka chilli
  • pół cytryny
  • oliwa
  • świeża kolendra
  • biały sezam
  • kumin
  • pistacje garść
  • szklanka kuskusu

Kuskus przygotowujemy w proporcjach 2:1 – jedną szklankę kuskusu zalewamy dwiema szklankami gorącej wody, solimy i czekamy aż kaszka wchłonie cały płyn. Bakłażana kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek, chilli i pokrojonego w kostkę pomidora. Na suchej patelni smażymy z obu stron kiełbaskę. Do warzyw dodajemy cytrynę i lekko ją podsmażamy.  Na rozgrzanej patelni prażymy kumin, rozcieramy go w moździerzu. Kumin mieszamy z sezamem i pistacjami. Kuskus  wykładamy na talerz, polewamy go sosem powstałym podczas smażenia warzyw. Warzywa i kiełbaskę układamy na kaszce, posypujemy uprażonymi przyprawami i świeżą kolendrą.

3a

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *