Gotowanie sezonowe zimą nie jest łatwe. Wybór warzy jest dość ograniczony, ale nadal można gotować zdrowo i lokalnie. Zimowy barszczyk warzywny jest tego najlepszym przykładem. Zdrowa, sezonowa, rozgrzewająca zupa. Pyszna zupa:-)
SKŁADNIKI NA 3 L. ZUPY:
- 0,5 kg buraków – pokrojonych w paseczki
- 2 pory
- 4 marchewki – pokrojone w plasterki
- pół selera
- 3 pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 200 g brukselki
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka ziaren jałowca
- łyżeczka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- świeża natka pietruszki
- łyżka masła
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Na maśle podsmażamy selera, pietruszkę, cebulę, pora pokrojonego w talarki, czosnek, jałowiec i ziele angielskie. Zalewamy ok. 4 litrami wody zagotowujemy i gotujemy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. Do wywaru dodajemy marchewkę, buraki, listki laurowe i gotujemy kolejne 20 minut. Umytą brukselkę dodajemy do zupy, którą gotujemy do zmięknięcia kapustek ok. 20 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Oooo czerwone brukselki 🙂
🙂
Zaiste pyszna zupa i na dodatek rewelacyjnie się prezentuje w tym obdrapanym kubeczku 🙂
Dziękuję, a kubeczek to sentymentalna pamiątka po Dziadku, w nim wszystko smakuje lepiej:-)