Pyszne danie, którego bazą jest super zdrowa kasza pęczak. Tym razem wersja bardzo zimowa, aromatyczna i sycąca. Gwiazdą dania jednak jest ser. Ser nie byle jaki bo powstały z koziej serwatki – łomnicka Kozia Chałwa. Bardzo intensywny w smaku, lekko orzechowy, trochę kwaskowy, idealny przy kompozycji kaszy, grzybów i kaczki. Polecam i kaszotto i pyszną Kozią Chałwę nie tylko do dań wytrawnych, ale również do deserów:-)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 150 g kaszy pęczak
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
- oliwa
- 1 upieczona pierś kaczki bez skóry
- rozmaryn
- 200 g pieczarek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- kozia chałwa
Kaszę płuczemy kilkukrotnie zimną wodą, aż woda stanie się przejrzysta. Zalewamy kaszę zimną, osoloną wodą w proporcji 2:1 i gotujemy, kiedy kasza wchłonie wodę ziarna powinny być jeszcze lekko twardawe. Do kaszy dodajemy łyżkę masła mieszamy, zestawiamy z kuchenki i pozwalamy kaszy napęcznieć.
Umyte pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, aż będą lekko brązowe. Pod koniec smażenia solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn.
Na patelni podgrzewamy kaszę dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w cienkie plasterki pierś kaczki. Na drobnej tarce ścieramy ząbek czosnku i dodajemy do kaszotto. Podsmażamy ok. minutę w razie potrzeby dodając odrobinę masła. Podajemy z pokruszoną Kozią Chałwą. Pycha!
1 komentarz