KACZE SKWARKI Z ZAPIEKANE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Z JABŁKIEM

IMG_0346Natknęłam się niedawno na bardzo apetyczne zdjęcie, które zawiodło mnie na blog: http://www.carina-forum.com/ricette/bread/piadine/0000027_en.php Po upieczeniu kaczki w całości, naturalne było, że muszę wypróbować ten przepis. Zapiekać w cieście drożdżowym możemy resztki nie tylko po upieczeniu kaczki, idealny będzie również kurczak, lub wieprzowina. Dla przełamania smaku tłustego mięsa dodałam do farszu upieczone z rozmarynem jabłka. Zjedliśmy bardzo smaczną kolację:-)

SKŁADNIKI NA 2 PLACKI:

  • ok. 150 g. upieczonego mięsa kaczki w drobnych kawałkach
  • 2 jabłka
  • świeży rozmaryn
  • 500 g mąki
  • 8 g. suszonych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki tłuszczu kaczki

Z cukru, drożdży i połowy wody robimy zaczyn – mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować dolewamy wodę i dodajemy mąkę ugniatają ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Jabłka kroimy w ćwiartki i w brytfance wysmarowanej kaczym tłuszczem pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut, aż jabłka całkowicie zmiękną. Jabłka z powstałym sosem blendujmy na gładką masę.

Na tłuszczu podsmażamy kawałki kaczego mięsa przyprawione rozmarynem, sola i pieprzem.

Na oproszoną mąką stolnicę wykładamy ciasto i formujemy prostokąt. Ciasto smarujemy jabłkami i wykładamy kacze skwarki. Składamy na 3, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kolejne 10 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i przenosimy na blachę do pieczenie wysmarowaną tłuszczem. Każdą z części formujemy w trójkąt i nacinamy przez środek, oraz po bokach. Nacięcia rozchylamy -w trakcie pieczenia ciasto jeszcze urośnie i nacięte brzegi mogą się połączyć. Ciasto posypujemy świeżym rozmarynem i grubo ziarnistą solą. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, ciasto pieczemy przez ok. 20 minut. Podajemy letnie, jest chrupiące i pyszne!

IMG_0347

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *