Domowa kaszanka to jedna z wędlin, której nie mogę się oprzeć. Moim zdaniem bezkonkurencyjnym połączeniem jest kaszanka z jabłkami, danie które już na blogu prezentowałam i wiem, że zyskało wielu zwolenników:-) Latem kaszanka wspaniale komponuje się z bobem w kilku wariacjach – duszonym z piwem, lub ze świeżymi ziołami i sosem na bazie octu balsamicznego. Kaszanka to źródło inspiracji i niedoceniany lokalny przysmak. Postaram się częściej prezentować ją na blogu w kompozycji zaskakujących dodatków:-)
SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:
- 300 g kaszanki
- 1/2 kg ziemniaków
- por
- 1/2 kubeczka kefiru
- roszponka
- łyżeczka miodu
- masło
- sól
- pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy, tniemy w kostkę i gotujemy do miękkości. Pora przecinamy na pół, dokładnie płuczemy, kroimy cieniutko i podsmażamy na maśle. Na łyżce masła podsmażamy 3 przepołowione szalotki przez ok. 3 minuty, dodajemy łyżeczkę miodu i smażymy kolejną minutę. Ugotowane ziemniaki doprawiamy sola, świeżo mielonym pieprzem i kefirem, rozgniatamy widelcem tak, aby powstała masa z wyraźnymi kawałkami ziemniaków, dodajemy podsmażone pory. Kaszankę podsmażamy na maśle. W metalowej obręczy układamy ziemniaki i kaszankę, dekorujemy roszponką i podajemy z karmelizowanymi cebulkami. Pycha!