KASZANKA/ PURE Z POREM/ KARMELIZOWANE CEBULKI

IMG_1343Domowa kaszanka to jedna z wędlin, której nie mogę się oprzeć. Moim zdaniem bezkonkurencyjnym połączeniem jest kaszanka z jabłkami, danie które już na blogu prezentowałam i wiem, że zyskało wielu zwolenników:-) Latem kaszanka wspaniale komponuje się z bobem w kilku wariacjach – duszonym z piwem, lub ze świeżymi ziołami i sosem na bazie octu balsamicznego. Kaszanka to źródło inspiracji i niedoceniany lokalny przysmak. Postaram się częściej prezentować ją na blogu w kompozycji zaskakujących dodatków:-)

SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:

  • 300 g kaszanki
  • 1/2 kg ziemniaków
  • por
  • 1/2 kubeczka kefiru
  • roszponka
  • łyżeczka miodu
  • masło
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy, tniemy w kostkę i gotujemy do miękkości. Pora przecinamy na pół, dokładnie płuczemy, kroimy cieniutko i podsmażamy na maśle. Na łyżce masła podsmażamy 3 przepołowione szalotki przez ok. 3 minuty, dodajemy łyżeczkę miodu i smażymy kolejną minutę. Ugotowane ziemniaki doprawiamy sola, świeżo mielonym pieprzem i kefirem, rozgniatamy widelcem tak, aby powstała masa z wyraźnymi kawałkami ziemniaków, dodajemy podsmażone pory. Kaszankę podsmażamy na maśle. W metalowej obręczy układamy ziemniaki i kaszankę, dekorujemy roszponką i podajemy z karmelizowanymi cebulkami. Pycha!

Untitled-1

IMG_1340

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *