Dietetyczny, delikatny omlet z białek z dodatkiem młodych liści buraków i cieniutko poszatkowanych bulw, jest pysznym lunchem, lub kolacją. Idealne śniadanie po świątecznej rozpuście:-)
SKŁADNIKI:
- 2 białka jaj
- 2 młode buraczki z liśćmi
- 1 ząbek czosnku
- plaster sera koziego – opcjonalnie
- oliwa
- rukola
- sól
- pieprz
- rukola
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Na oliwie podsmażamy drobno posiekane buraczki, botwinkę i czosnek. Kiedy warzywa delikatnie zmiękną kładziemy na nich plaster sera. Doprawiamy solą, pieprzem i wykładamy ubitą pianę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy omlet ok. 7 minut. Podajemy ze świeżą rukolą skropioną oliwą. Omlet jest bardzo delikatny i może niestety szybko opaść.
właśnie jestem po śniadaniu,ale takiego cudownego omletu to nie miałam… :]
🙂 Karmelitko polecam kolacyjnie wypróbować przepis:-)!