OMLET Z BIAŁEK Z BOTWINKĄ

IMG_3645Dietetyczny, delikatny omlet z białek z dodatkiem młodych liści buraków i cieniutko poszatkowanych bulw, jest pysznym lunchem, lub kolacją. Idealne śniadanie po świątecznej rozpuście:-)

SKŁADNIKI:

  • 2 białka jaj
  • 2 młode buraczki z liśćmi
  • 1 ząbek czosnku
  • plaster sera koziego – opcjonalnie
  • oliwa
  • rukola
  • sól
  • pieprz
  • rukola

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Na oliwie podsmażamy drobno posiekane buraczki, botwinkę i czosnek. Kiedy warzywa delikatnie zmiękną kładziemy na nich plaster sera. Doprawiamy solą, pieprzem i wykładamy ubitą pianę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy omlet ok. 7 minut. Podajemy ze świeżą rukolą skropioną oliwą. Omlet jest bardzo delikatny i może niestety szybko opaść.

IMG_3626

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *