Po raz kolejny sięgam po przepis Davida Chanaga, który jest absolutnie niezawodny i cudowny. Szparagi w miso są pyszne a jajko w koszulce to kropka na “i” dopełniająca całe danie. Jedzmy miso, jedzmy szparagi, jest pysznie i zdrowo:-)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 10 szparagów
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki jasnej pasty miso
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 jajka
- natka pietruszki
Miękkie masło mieszamy z pastą miso na jednolitą masę. Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zrogowaciałe końcówki. Do miseczki wbijamy jajko. W wysokim garnku zagotowujemy wodę, zmniejszamy ogień i wlewamy delikatnie jajko z miseczki, gotujemy ok. 2 minuty. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i odcinamy ewentualne nieładne brzegi. Na patelni rozpuszczamy 5 łyżek masła miso i podsmażamy szparagi. Nie smażymy szparagów zbyt długo, mają zachować jędrność i sprężystość. Na małej patelni podgrzewamy pozostałe masło miso i dodajemy ocet ryżowy. Na talerz wykładamy sos miso, szparagi i jajko. Posypujemy natką pietruszki i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.