NAJLEPSZY KREMOWY CHŁODNIK Z BOTWINKĄ

D71A4565Chłodnik z tego przepisu wychodzi perfekcyjny, bardzo kremowy, wyrazisty w smaku, przepełniony aromatami lata. Polecam tego lata eksperymentować z chłodnikami, to pożywne i bardzo zdrowe zupy, które dodatkowo schłodzą nam organizm i nie spowodują senności w trakcie dnia. Uwielbiam chłodniki, w zeszłym roku zaserwowałam 3 bardzo róże przepisy na blogu, w tym roku postaram się aby było uch dużo więcej.

SKŁADNIKI:

  • 1 litr kefiru
  • 0,5 litra bulionu drobiowego
  • pęczek botwinki
  • 1 ogórek świeży
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 czosnek
  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Buraczki obieramy i tniemy w drobną kostkę, łodygi bez liści tniemy w 0,5 cm kawałki. Liści w tym przepisie nie używamy. Buraczki i łodygi zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy ok. 15 minut, aż zmiękną. Wywar studzimy. Pozostałe warzywa tniemy w kostkę i dodajemy do ostudzonego wywaru wraz z poszatkowanym koperkiem (część odkładamy do podania). Zalewamy całość kefirem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakujemy chłodnik i ewentualnie doprawiamy solą i pierzem, podajemy posypany koperkiem.

D71A4558

2 komentarze

Skomentuj karmel-itka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *