PYSZNA GRILLOWANA OŚMIORNICA

D71A6032Grillowana ośmiornica, to temat do którego podchodziłam jak do jeża. Jedząc ją w restauracjach na południu Europy zawsze była wyśmienita, bardzo delikatna, mięciutka, wspaniała. Bojąc się jednak jej osławionej gumowatości, dość długo zwlekałam ze zmierzeniem się w domowym zaciszu z tym morskim stworem. Rozpoczęłam od przeczytania “całego internetu” na temat sposobów przyrządzania tego wielonoga i udałam się na zakupy. O dziwo dało mi się dostać piękną świeżą sztukę, która jednak i tak planowałam zamrozić, aby mięso skruszało. Zamiast mrożenia można ją zbić, przemocy jednak mówię nie i kulturalnie ośmiorniczkę przemroziłam. Dalsza część obróbki to tak na prawdę pestka. Gotowanie, grillowani i doprawienie solą, oliwą, cytryną… Ośmiornica wyszła tak pyszna i miękka, że na pewno zaprzyjaźnimy się na dłużej, już bez strachu. Polecam na letnie grillowe wieczory!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 oczyszczona zamrożona ośmiornica
  • listek laurowy
  • łyżka octu winnego
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Ośmiornicę rozmrażamy. Garnek o grubym dnie stawiamy na ogniu i wkładamy do niego ośmiornicę, zostawiamy ją tak na ok. 5 minut, ośmiornica puści soki i zmieni kolor. Zalewamy głowonoga wodą dodajemy sól, listek laurowy i ocet winny. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Ośmiornicę gotujemy minimum godzinę, ja moją 700 gramową sztukę gotowałam 1,5 godziny i wyszła mięciutka. Macki odcinamy od korpusu, który tniemy na krążki. Studzimy. Rozgrzewamy patelnię grillową,  wlewamy oliwę, dodajemy przekrojony ząbek czosnku i grillujemy ośmiornicę po ok. 2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu. Ośmiornicę podajemy z posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny, oliwą i doprawiamy solą. Na zdjęciu w sałatce z młodymi ziemniaczkami. Pycha!

Untitled-1

D71A6054

2 komentarze

  • Madzia, Twoja ośmiornica wygląda super i zdecydowanie kojarzy mi się z wakacjami ale nie miałam odwagi jeszcze za nią zabrać się w domu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Aniu, dziękuję bardzo:-) To też był mój pierwszy raz i polecam ośmiornicę! to na prawdę łatwizna,a smak wakacji… ach!

Skomentuj madzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *