BISZKOPTOWY OMLET Z OWOCAMI W MIODZIE

D71A6251Ten omlet nauczył robić mnie Tata. Robiliśmy jedną dużą porcję i zjadaliśmy go wspólnie. Biszkoptowy, pieczony w piekarniku, bardzo puszysty i delikatny. Cudo. Zimą jadamy go z konfiturami i sokiem malinowym, teraz mamy urodzaj owoców i dziś zjadłam wersję z truskawkami i borówkami, ale jak to bywa w takich przepisach, owoce możemy dowolnie wymieniać sezonowo urozmaicać. Pycha!

SKŁADNIKI:

  • 2 białka jaj
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki masła

OWOCE:

  • truskawki
  • jagody
  • miód
  • cukier puder

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i powoli dodajemy żółtko i mąkę. Na patelni żeliwnej, lub takiej z odpinaną rączką, aby można ją było wstawić do piekarnika rozpuszczamy masło. Masę jajeczną wylewamy na patelnię i smażymy przez ok. 3 minuty, aż omlet zetnie się od spodu. Omlet wstawiamy do piekarnika i pieczemy z włączonym górnym obiegiem przez ok. 7 minut.

Na patelni podgrzewamy miód i wkładamy pokrojone w plasterki truskawki, podsmażamy kilka minut, aż owoce puszczą soki.

Omlet podajemy z owocami w miodzie, ze dodatkowymi świeżymi owocami i miętą.

D71A6247

D71A6244

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *