SEROWE GALETTES Z KURKAMI

D71A9745Sezon na grzyby w pe艂ni, postanowi艂am wykorzysta膰 go maksymalnie i zbiera膰 ile wlezie 馃檪 Kurki to chyba najwdzi臋czniejsze grzyby w kuchni, pi臋knie 艂膮cz膮 si臋 z jajami, kasz膮 i mi臋sem. Mog膮 by膰 g艂贸wn膮 atrakcj膮 talerza, lub wdzi臋cznie dope艂nia膰 g艂贸wne smaki. To galettes powsta艂o w kilka chwil, zapas ciasta w zamra偶alniku, kurki zebrane w sosnowym lasku i kolacja gotowa 馃檪 Smacznego !

SK艁ADNIKI:

  • 陆 ciasta z tego przepisu
  • 200 g kurek
  • Gar艣膰 bazylii
  • 1 z膮bek czosnku
  • S贸l
  • 60 ml oliwy
  • gar艣膰 pistacji
  • 50 g dojrzewaj膮cego cheddara
  • 25 g sera lazur
  • 艢wie偶e zio艂a do ozdoby ciasta
  • oliwa

Ciasto rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 ok. 0,5 mm. Bazyli臋 ucieramy z oliw膮, czosnkiem, sol膮 i pistacjami. Rozwa艂kowane ciasto smarujemy przygotowan膮 oliw膮 zio艂ow膮, posypujemy startymi serami, wyk艂adamy kurki. Brzegi ciasta sk艂adamy do 艣rodka, dekorujemy 艣wie偶ymi zio艂ami, skrapiamy oliw膮 i wk艂adamy na min. 20 minut do lod贸wki. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wk艂adamy galette na ok. 25-35 minut. Po wyj臋ciu z piekarnika odstawiamy na ok . 5 min. do przestygni臋cia, podajemy na ciep艂o, lub zimno, zawsze smakuje wspaniale 馃檪

D71A9711

D71A9745

2 komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *