ZAPIEKANE KARCZOCHY Z CYTRYNOWO-MAJONEZOWYM SOSEM

D71A2865

D71A2923Mam ogromną słabość do karczochów. Szkoda tylko, że nadal tak ciężko jest dostać świeże karczochy, dlatego jak tylko uda mi się je upolować najchętniej jem je gotowane, delikatnie wysysając miąższ z listków. Tym razem po ich ugotowaniu zapiekłam je z odrobiną parmezanu i podałam z majonezowym, kwaśnym sosem :-) Ich obieranie może nie jest najwdzięczniejszym zajęciem, ale kiedy dochodzimy do pysznego serca wiemy że trud się opłacał.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 karczochy
  • 2 cytryny
  • oliwa
  • łyżka tartego parmezanu

SOS:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeży pieprz
  • garść świeżej mięty

Karczochy myjemy pod bieżącą wodą, przycinamy nożyczkami ostre końcówki listków i obcinamy łodygę ok. 2 cm od nasady karczocha. Pozostawioną łodygę oczyszczamy obieraczką do warzyw. Karczochy przekrawamy na pół i oczyszczamy z włoskowatego środka. Garnek wypełniamy zimną wodą i wkładamy przekrojoną cytrynę i oczyszczone karczochy. Warzywa gotujemy ok. 30 minut, do momentu kiedy listki przy wyjmowaniu nie będą stawiały oporu. Ugotowane karczochy przekładamy do brytfanki, obtaczamy w oliwie, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy 10 min. w temp. 180 stopni. Składniki sosu łączymy razem. Karczochy podajemy lekko przestudzone z sosem do maczani i dużym naczyniem na odpadki. Pycha!

Untitled-1

D71A2865

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *