ZWYKŁA NIEZWYKŁA SAŁATKA Z BURAKÓW, AWOKADO I ZIEMNIAKÓW TRUFLOWYCH

D71A2949Plenty More Yotama Ottolenghi to kolejna obowiązkowa pozycja dla wszystkich opętanych przez jedzenie:-)  Ta książka jest wspaniała, to skarbnica doskonałych przepisów i inspiracji. Piękne, apetyczne zdjęcia, genialne połączenia i smakowite opisy sprawiają, że mam ochotę tę książkę zjeść! Marzenia: jeść po  kolei wszystkie dania, serwowane przez Pana Yotama. Realia: sama sobie muszę gotować, serwować i konsumować a do tego kombinować z erzacami 🙁 Oddalam się w stronę buraczków…. 🙂

Ps. Te piękne talerzyki odkryłam w Decornation.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 2 buraki
  • 1 awokado
  • 1/4 kg ziemniaków truflowych
  • 1 czerwona cebula
  • garść mięty
  • garść kolendry
  • oliwa
  • ocet winny
  • 2 łyżki ostrego sosu typu Tabasco
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • łyżka

Buraki owijamy w folię i pieczemy w temp. 190 stopni około 40 minut w zależności od wielkości buraków- do miękkości. Cebulę i upieczone buraki kroimy w cieniutkie plastry, mieszamy z oliwą, octem winnym, cukrem, solą, pieprzem i ostrym sosem. Odstawiamy na kwadrans. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut – aż zmiękną.  Zmarnowane warzywa,  wraz z sosem nakładamy na talerze, ziemniaki truflowe, mieszamy ze świeżymi ziołami i podajemy z awokado skropionym sokiem z cytryny.

Untitled-2

D71A3000

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *