Plenty More Yotama Ottolenghi to kolejna obowiązkowa pozycja dla wszystkich opętanych przez jedzenie:-) Ta książka jest wspaniała, to skarbnica doskonałych przepisów i inspiracji. Piękne, apetyczne zdjęcia, genialne połączenia i smakowite opisy sprawiają, że mam ochotę tę książkę zjeść! Marzenia: jeść po kolei wszystkie dania, serwowane przez Pana Yotama. Realia: sama sobie muszę gotować, serwować i konsumować a do tego kombinować z erzacami 🙁 Oddalam się w stronę buraczków…. 🙂
Ps. Te piękne talerzyki odkryłam w Decornation.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 2 buraki
- 1 awokado
- 1/4 kg ziemniaków truflowych
- 1 czerwona cebula
- garść mięty
- garść kolendry
- oliwa
- ocet winny
- 2 łyżki ostrego sosu typu Tabasco
- 1/4 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- łyżka
Buraki owijamy w folię i pieczemy w temp. 190 stopni około 40 minut w zależności od wielkości buraków- do miękkości. Cebulę i upieczone buraki kroimy w cieniutkie plastry, mieszamy z oliwą, octem winnym, cukrem, solą, pieprzem i ostrym sosem. Odstawiamy na kwadrans. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut – aż zmiękną. Zmarnowane warzywa, wraz z sosem nakładamy na talerze, ziemniaki truflowe, mieszamy ze świeżymi ziołami i podajemy z awokado skropionym sokiem z cytryny.
Świetna sałatka ,choć pierwsze słyszę o ziemniakach truflowych.
Dziękuję, a ziemniaki truflowe, nie dość, że pięknie się prezentują to jeszcze są bardzo smaczne i zdrowe:-)))
Zainspirowana zrobiłam wariację na temat: zamiast ziemniaków truflowych dodałam oliwy truflowej:)) i dodatkowo prażone pestki dyni, z przypraw jedynie sól i pieprz. Wyszło boskie..
Super, ta sałatka jest genialna, a dodatek prażonych pestek z dyni musiał fajnie ją podkręcić!!