RAGU Z WOŁOWINY

ragu

ragu wołoweRagu z mielonej wołowiny to danie, które możemy wykorzystać na kilka sposobów. Możemy je podać jako sos do makaronu,  zapiec pod ziemniakami w stylu shepherd’s pie (jak robi to Jamie Oliver), nadziać nim cannelloni lub zjeść z pieczywem – tak najbardziej lubię ja:)

 

SKŁADNIKI 4 porcje:

  • 1 kg chudej mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • świeży rozmaryn
  • pieprz
  • sól
  • oliwa

Wołowinę podsmażamy na oliwie, tak aby zmieniła kolor na szary i przekładamy do dużego garnka. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy winem i passatą, dodajemy przyprawy, zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. godziny, aż płyn  wyparuje i sos będzie gęsty, a  mięso miękkie.

ragu na winie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *