DOMOWE CROISSANTY NADZIEWANE WIEPRZOWINĄ PIECZONĄ W COCA-COLI I KARMELIZOWANYMI SZALOTKAMI

D71A3075Dziś zapraszam na danie istnie rozpustne i niemoralne. Domowe cudowne maślane croissanty i pyszna, rozpływająca się w ustach długo duszona wieprzowina – połączone w jedność 🙂 Rogaliki najlepsze moim zdaniem są lekko przestudzone, swobodnie możemy je podgrzewać w nagrzanym piekarniku, lub piec partiami. Znikają błyskawicznie, także nie martwmy się, że zostaną… Następny przepis będzie na wykorzystanie skrawków domowego ciasta francuskiego, zamroźcie i uzbroicie  się w cierpliwość, warto!!!!









SKŁADNIKI NA 20 SZT:

  • cisto na croissanty z tego przepisu
  • 1 roztrzepane jako

PULLED PORK:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 l coca-coli
  • puszka 220 g papryczek chipotle w sosie adobo
  • mała puszeczka przecieru pomidorowego

KARMELIZOWANE SZALOTKI:

  • 8 szt. szalotek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu  balsamicznego

Umyte i osuszone mięso solimy i układamy w naczyniu do zapiekania. Na mięso wykładamy papryczki wraz z sosem, zalewamy Coca-Colą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mięso pieczemy ok. 10 godzin w temperaturze 100 stopni. Po upieczeniu dwoma widelcami rozdzielamy łopatkę na małe kawałki i mieszamy dokładnie z sosem.

Na maśle podsmażamy pocięte w ćwiartki szalotki do momentu zeszklenia, dodajemy cukier, sól i ocet balsamiczny i smażymy aż zaczną się rozpadać.

Na przygotowane trójkąty z ciasta francuskiego wykładamy mięso i szalotki, zwijamy rogale i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po wyrośnięciu rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy rogaliki i zmniejszamy temp. do 190 stopni, pieczemy ok. 15 minut. Zajadamy po wyjęciu z piekarnika!

Untitl1

D71A3056

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *