Dziś zapraszam na danie istnie rozpustne i niemoralne. Domowe cudowne maślane croissanty i pyszna, rozpływająca się w ustach długo duszona wieprzowina – połączone w jedność 🙂 Rogaliki najlepsze moim zdaniem są lekko przestudzone, swobodnie możemy je podgrzewać w nagrzanym piekarniku, lub piec partiami. Znikają błyskawicznie, także nie martwmy się, że zostaną… Następny przepis będzie na wykorzystanie skrawków domowego ciasta francuskiego, zamroźcie i uzbroicie się w cierpliwość, warto!!!!
SKŁADNIKI NA 20 SZT:
- cisto na croissanty z tego przepisu
- 1 roztrzepane jako
PULLED PORK:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 l coca-coli
- puszka 220 g papryczek chipotle w sosie adobo
- mała puszeczka przecieru pomidorowego
KARMELIZOWANE SZALOTKI:
- 8 szt. szalotek
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka octu balsamicznego
Umyte i osuszone mięso solimy i układamy w naczyniu do zapiekania. Na mięso wykładamy papryczki wraz z sosem, zalewamy Coca-Colą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mięso pieczemy ok. 10 godzin w temperaturze 100 stopni. Po upieczeniu dwoma widelcami rozdzielamy łopatkę na małe kawałki i mieszamy dokładnie z sosem.
Na maśle podsmażamy pocięte w ćwiartki szalotki do momentu zeszklenia, dodajemy cukier, sól i ocet balsamiczny i smażymy aż zaczną się rozpadać.
Na przygotowane trójkąty z ciasta francuskiego wykładamy mięso i szalotki, zwijamy rogale i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po wyrośnięciu rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy rogaliki i zmniejszamy temp. do 190 stopni, pieczemy ok. 15 minut. Zajadamy po wyjęciu z piekarnika!
tej magda teraz to roz++++łaś system!
no raczej! a to dopiero początek… 🙂
moze chcesz wpasc do mnie, mam kimchi, ukradniemy pomysl yelow doga i zrobimy krosanty kimchi 🙂
Dawidke z przyjemnością, a gdzie Ty teraz pracujesz??? Nadal w K.? A croissanty z kimchi yellow dog podpatrzył u Davida Changa, przepis na nie nawet jest w książce Momofuku Milk Bar :-)) ale róbmy, róbmy!!!