KANAPKA SLOPPY JOE W DOMOWEJ BUŁECZCE

D71A3046

Zapiekane kanapki to moja specjalność. Czyszczenie lodówki, wielki głód, niespodziewani gości, to zawsze  wiąże się z kanapkami na ciepło. Sloppy Joe to amerykański klasyk na który od dawna miałam ochotę, ale zawsze coś stawało nam na drodze… Lepiej późno niż wcale i kiedy w końcu zatopiłam zęby w tej genialnej kanapce wiedziałam, że zaprzyjaźnimy się na dłużej. Możecie pominąć najbardziej czasochłonną część czyli bułeczki, ale jeśli kochacie pieczywo, puszyste pachnące bułeczki to zakasujcie rękawy i do roboty. Bułeczki są tak dobre że zanim zapieczecie w nich mięso kilka zjecie samych, lub z masłem, gwarantuję 🙂

 SKŁADNIKI NA FARSZ 4 PORCJE:

  • 0,5 kg chudej mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka passaty
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu Worcesterishire
  • 1/ 2 łyżki masła klarowanego

Na maśle klarowanym podsmażamy wołowinę, aż będzie zrumieniona. Odsączamy tłuszcz. Do wołowiny dodajemy posiekany czosnek z cebulą i smażymy ok minuty. Dodajemy  posiekane chilli, paprykę, cukier, worcestershire, passatę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 20-30 minut.

BUŁKI*:

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka letniego mleka
  • 1/2 łyżki drożdży instant
  • 1 jajko
  • sezam
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

Z drożdży i mleka robimy zaczyn i odstawiamy na 5 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy mikserem aż składniki się połączą i wykładamy na stolnicę delikatnie podsypaną mąką. Ciasto wyrabiamy przez kolejne 5 minut.Konsystencja ciasta jest wspaniała, lekko tłusta, bardzo elastyczna. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i wstawiamy na noc do lodówki.

Po wyjęciu ciasta z lodówki odcinamy małe kawałki i formujemy kulki. Ciasto podwoi swoją objętość w trakcie wyrastania. Uformowane kuleczki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na ok. 2 godziny. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 15 min  w temp. 200 stopni. Bułeczki są przepyszne!

D71A3069

DO PODANIA:

  • cheddar
  • avocado
  • świeże chilli
  • kolendra
  • łyżka masła
  • pikantny sos typu Frank’s Red Hot

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przekrojone bułeczki. Na dolnej połowie układamy mięso i pokrojony w cienkie plastry cheddar i zapiekamy w piekarniku aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika układamy na serze plastry awokado, chilli, kolendrę i doprawiamy pikantnym sosem, przykrywamy podsmażoną czapeczką i zajadamy!!!!

D71A3030

D71A3048

 *zmodyfikowany przepis na bułeczki pochodzi z Kwestii Smaku

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *