MARYNOWANE KOLOROWE JAJA WIELKANOCNE

kolorowe jaja

_71A9928Marynujecie jajka? Te kolorowe cudeńka są całkowicie naturalne i pyszne. Trzy lata temu pokazałam Wam jaja marynowane w zakwasie buraczanym tu. W tym roku jest dużo łatwiej i szybciej, dlatego jeszcze macie szanse zaserwować tęczowe jajeczka na świąteczne śniadanie 😉 Te na zdjęciu marynowane są w czerwonej kapuście i kurkumie, ale możecie wykorzystać marchewkę, obierki cebuli, sos sojowy i oczywiście kolorowe buraki. Do dzieła!

PRZEPIS NA MARYNOWANE KOLOROWE

SKŁADNIKI:

KURKUMOWE JAJA

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • opakowanie kurkumy
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka tartego imbiru
  • 0,5 l letniej wody

KAPUŚCIANE JAJA

  • 4 jaja
  • pół główki czerwonej kapusty
  • łyżeczka octu
  • szczypta cukru
  • 0,5l letniej wody

PRZYGOTOWANIE:

Składniki zalew dokładnie mieszamy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i zanurzamy w kolorowych roztworach. Zostawiamy w lodówce min na noc, aby złapały ładny kolor, czym dłużej będziemy je marynować tym kolor będzie intensywniejszy. Podajemy faszerowane, lub ze świeżymi ziołami oprószone odrobiną pieprzu.

Przepisy powstały we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

_71A9949

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *