PYSZNY WYTRAWNY SERNIK NA SPODZIE Z OLIWEK I ORZECHÓW

D71A4021a

Dla łódzkiego portalu Jemy w Łodzi po raz kolejny miałam przyjemność przygotować propozycję świątecznego dania. Bezapelacyjna konkurencja dla paschy na świątecznym stole. Pyszny wytrawny sernik z dodatkiem suszonych pomidorów, karczochów, oliwek i czego dusza zapragnie. Ma wspaniałą zwarta konsystencję i pyszny spód przygotowany z wysuszonych oliwek i orzechów z dodatkiem masła, pierwotnie miałam w planach dodać do spodu bułkę tartą, ale zapomniałam co wyszło tym razem całemu dniu na dobre. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich niezwykłym daniem na świątecznym stole to propozycja idealna na taką okazję 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • 4 jaja
  • 6 szt suszonych pomidorów
  • kilka sztuk marynowanych karczochów
  • 2 łyżki pociętych czarnych oliwek
  • sól
  • pół łyżeczki musztardy dijon
  • śmietana 18%
  • matcha

SPÓD:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g czarnych oliwek
  • 10 g masła

Oliwki kroimy na ćwiartki i prażymy na suchej patelni aż wyparuje  nich większość wody. Blenderem mielimy orzechy i oliwki.W tortownicy układamy warstwę zmielonych orzechów i oliwek, które zalewamy rozpuszczonym masłem. Spód podpiekamy przez ok. 5 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wyjmujemy i studzimy.

Twaróg ucieramy z jajami na jednolita puszystą masę, przyprawiamy solą, musztardą i dodajemy pocięte karczochy, suszone pomidory i oliwki. Masę serową wykładamy na ostudzony spód i pieczemy przez ok. 40 – 45 min. w temp. 150 stopni. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia najlepiej na całą noc.

Wystudzony sernik smarujemy śmietaną i posypujemy matchą. Rewelacja!

D71A3988

D71A4031

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *