OWSIANE LODY Z LIKIEREM PORZECZKOWYM

D71A9720a

Deser to ostatnie konkursowe danie. I ostatnia szansa na wygraną 😉 Tym razem miałam ciężki orzech do zgryzienia. Nie dość, że pozostali uczestnicy robią wspaniałe desery, to wiedziałam, że musi być to nie lada cymes, który wyśle mnie do Mediolanu 🙂 Myślicie, że się uda? Połowę deseru zjadłam jeszcze na ciepło drugą część następnego dnia po zmrożeniu. To idealna opcja w stylu deser na śniadanie, lub śniadanie na podwieczorek 🙂 Zdrowe i smaczne i z polskich produktów! A na profilu na Facebooku konkurs gdzie możecie wygrać jedną z książek Apetyt na Polskę! Zapraszam!!!

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki miodu spadziowego
  • laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 50 ml likieru porzeczkowego

Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią. Laskę  wanilii przekrawamy wzdłuż i wygarniamy tępą stroną noża ziarenka. Do płatków dodajemy mleko,  zagotowujemy, zmniejszamy ogień dodajemy wanilię ziarna i laskę i gotujemy ok 15 – 20 min. Wyciągamy laskę wanilii, dodajemy likier porzeczkowy i blenderujemy na gładką masę. Studzimy. Żółtka ucieramy z miodem na puszysty jasną masę. Kogel mogel dodajemy do wystudzonej waniliowo – owsianej bazy i dokładnie mieszamy. Pod żadnym pozorem nie próbujemy!!! Masę przekładamy do foremek i mrozimy min 3 godziny.

D71A9713

2 komentarze

  • hej, a jak myślisz, jak można z tego przepisu zrobić wersję wegańską? pokombinować z mleczkiem kokosowym? i czy bez likieru będą dobre? czy zamiast tego mozna dodac trochę owoców świeżych?

    • hej, likier to nie problem, żółtka… nigdy nie robiłam domowych lodów bez żółtek, ale spróbować zawsze warto! Daj znać jak wyszły, jaką mają konsystencję 🙂 powodzenia!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *