DOMOWE EKLERKI Z WANILIOWYM NADZIENIEM I MALINOWĄ POLEWĄ

eklerki waniliowe

dyptyk2

W tym roku ostatki trwają u mnie od poniedziałku i pomimo codziennej rozpusty nie maleje moja ochota na pączki, rożki, róże, faworki. Złoto w tym roku przypada eklerom! Nadziane budyniowym kremem z wanilią i oblane malinowym sosem są jak małe rubiny, odrobina kwaśnych owoców do dekoracji nadaje im przyjemny kwaskowy sznyt. Wymagają odrobinę pracy, ale uwierzcie warto! A domownicy będą czekali aby wylizać garnki po pysznym budyniu i owocowej polewie 😉

PRZEPIS NA DOMOWE EKLERKI

SKŁADNIKI:

EKLERKI:

  • 125 g masła
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody

Masło rozpuszczamy w garnczku i dodajemy wodę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszamy, aż mąka wchłonie płyn. Do ciasta pojedynczo dodajemy jajka i gorliwie mieszamy. Otrzymamy błyszczące jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, na papier do pieczenia wyciskamy ok. 7 cm paski. Eklerki pieczemy w 200 stopniach ok. 20 min.

KREM:

  • 5 żółtek
  • laska wanilii
  • 0,5 l mleka
  • 30 g masła
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 130 g cukru

Mleko podgrzewamy z połową cukru i ziarnkami wanilii. Pozostały cukier, skrobię ziemniaczaną i żółtka ucieramy na jednolitą masę. Do żółtek powolutku wlewamy ciepłe mleko temperując krem. Masę ponownie wstawiamy na gaz i lekko podgrzewamy przez cały czas mieszając. Masa zacznie gęstnieć i może łatwo się przypalić. Kiedy nasz krem przypomina gęsty budyń zestawiamy go z ognia i dodajemy masło. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

POLEWA:

  • 100 g cukru pudru
  • mrożone maliny
  • liofilizowane truskawki/maliny/jeżyny

PRZYGOTOWANIE:

Maliny blendujemy na jednolitą masę i przecieramy przez sito. Do 100 g cukru dodajemy 2 łyżki musu i dokładnie mieszamy.

Eklerki przekrawamy na pół, rękawem cukierniczym nakładamy krem waniliowy i nakładamy górę ciasteczka. Oblewamy przygotowaną polewą malinową i obsypujemy owocami.

Przepycha!

D71A8159

D71A8103

D71A8185

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *