Jeśli po świętach została Wam babka, koniecznie, koniecznie zróbcie z niej tosty francuskie z masłem orzechowym. Od Cioci z obiadu wyszłam z wałówczeką min. z babką cytrynową, którą następnego dnia zamieniłam w rozpustne śniadanie. Nafaszerowana masłem orzechowym z dodatkiem kwaśnych malin była wyśmienita. Zamiast masła orzechowego do drożdżowej baby moglibyśmy użyć resztek kremu cytrynowego z mazurka 😉 Utylizacja resztek to mój ulubiony sposób na gotowanie 😉 A długie poranki płynnie przechodzące w porę obiadową to moja pora dnia. Na szczęście za chwilę znowu weekend 😉
PRZEPIS NA TOSTY FRANCUSKIE
SKŁADNIKI:
- 4 plastry babki
- 4 łyżki masła orzechowego
- garść mrożonych malin
- melisa
- garść orzechów
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy prażymy na suchej patelni, obieramy i siekamy. Mleko mieszamy z jajem. Na patelni podgrzewamy masło. Plaster babki smarujemy masłem orzechowym, wkładamy pokruszone maliny, przykrywamy drugim plastrem babki i obtaczamy naszą kanapeczkę w jajku z mlekiem, smażymy z obydwu stron na złoto i podajemy z dodatkowymi malinami i melisą. Pyszka!