TOSTY FRANCUSKIE Z BABKI CYTRYNOWEJ Z MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI

tosty francuskie z owocami i masłem orzechowym

dypJeśli po świętach została Wam babka, koniecznie, koniecznie zróbcie z niej tosty francuskie z masłem orzechowym. Od Cioci z obiadu wyszłam z wałówczeką min. z babką cytrynową, którą następnego dnia zamieniłam w rozpustne śniadanie. Nafaszerowana masłem orzechowym z dodatkiem kwaśnych malin była wyśmienita. Zamiast masła orzechowego do drożdżowej baby moglibyśmy użyć resztek kremu cytrynowego z mazurka 😉 Utylizacja resztek to mój ulubiony sposób na gotowanie 😉 A długie poranki płynnie przechodzące w porę obiadową to moja pora dnia. Na szczęście za chwilę znowu weekend 😉

PRZEPIS NA TOSTY FRANCUSKIE

SKŁADNIKI:

  • 4 plastry babki
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • garść mrożonych malin
  • melisa
  • garść orzechów
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy prażymy na suchej patelni, obieramy i siekamy. Mleko mieszamy z jajem. Na patelni podgrzewamy masło. Plaster babki smarujemy masłem orzechowym, wkładamy pokruszone maliny, przykrywamy drugim plastrem babki i obtaczamy naszą kanapeczkę w jajku z mlekiem, smażymy z obydwu stron na złoto i podajemy z dodatkowymi malinami i melisą. Pyszka!

_71A9999

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *