ROSÓŁ Z WARZYWNYMI KLOPSIKAMI I MAKARONEM SOBA

rosół z vege pulpetami

D71A9649Rosołek jak w jeżycejadzie to moja ukochana zupa, zupa balsam. Nerwy w konserwy i gorący rosołek uratują nawet parszywy poniedziałek 😉 Rosołek na kurce, pulpeciki wegetariańskie i obiadek gotowy. A po obiadku dalej wio do roboty. A jaka jest Wasza ukochana zupa?

PRZEPIS NA ROSÓŁ Z WARZYWNYMI KLOPSIKAMI

SKŁADNIKI 4 PORCJE:

  • makaron soba
  • 1 l bulionu drobiowego – ja miałam esencjonalny bulion z kaczki

KLOPSIKI:

  • ugotowane 2 marchewki z rosołu
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 cebula
  • 400 g ciecierzycy
  • szczypta soli
  • 1 papryczka chili
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Marchewki rozdrabniamy widelcem, pietruszkę siekamy. Ciecierzycę blendujemy z oliwą i jajkiem na jednolitą masę. Do masy dodajemy pozostałe posiekane warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i forujemy klopsiki. Smażymy na maśle z każdej strony, aż klopsiki się ładnie zarumienią.

Makaron soba gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.

Rosół podajemy z makaronem, pulpetami i plasterkami limonki. Pyszka!

D71A9661

2 komentarze

Skomentuj madzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *