Rosołek tym razem z orientalnym sznytem i dużą ilością ziół przyszedł na ratunek w niedzielne popołudnie 😉 Po całym tygodniu wyczerpującej pracy potrzebowałam domowego obiadu. W zamrażarce miałam rosołek na wiejskiej kurze od Mamy i w ciągu kilku chwil miałam pyszny obiad. Przede mną kolejny bardzo pracowity tydzień akcja weekendowa regeneracja dobiega niestety powoli końca. Wkrótce powrócę z nowymi inspiracjami i wystrzałowymi przepisami, a tymczasem zaplanujcie na obiad rosół z jaglanką – jest pysznie!
PRZEPIS NA ORIENTALNY ROSÓŁ
SKŁADNIKI:
- garść szpinaku
- garść świeżej kolendry
- żółta papryczka chili
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
BULION:
- 1 l bulionu drobiowego
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 łodyga mrożonej trawy cytrynowej
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka jasnego sosu sojowego
-
PRZYGOTOWANIE:
Rosół doprawiamy zgniecioną i przesiekaną trawą cytrynową, imbirem i sokiem z cytryny, zagotowujemy i dodajemy sos sojowy.
Na talerze nakładamy kaszę, świeże liście szpinaku, kolendrę i drobno posiekane chili. Zalewamy przez sitko wrzącym bulionem. Pycha!
Pozostałe rosołowe wariacje zebrałam dla Was TUTAJ.