SOTO – ZUPA Z PÓŁNOCNEJ SUMATRY

zupa soto z sumatry

Wróciłam z wakacji i natychmiast musiałam odtworzyć najpopularniejszą sumatrzańską zupę – soto, która skradła mi serce. Wielowymiarowy w smaku lekki wywar z warzywami podaje się z ryżem, cabe – rodzaj pikantengo sambala, na który przepis już wkrótce – limonką i prażoną cebulką. W wersji “na bogato” można sobie do zupki zażyczyć drobno porwanego, ugotowanego kurczaka, ale ja wolałam ją w stylu wege. Powroty z udanych wakacji zawsze są dla mnie ciężkie, może ta słoneczna zupa zrekompensuje mi trochę brak słońca za oknem 😉

PRZEPIS NA ZUPĘ SOTO

SKŁADNIKI:

  • 2 szt trawy cytrynowej
  • 6 szt szalotek
  • 6 suszonych listków limonki kaffir
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży korzeń imbiru ok. 3 cm
  • 1.5 łyżeczki kolendry suszonej
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego – ja użyłam świeżego 😉
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki kurkumy
  • 1 duży, lub 2 małe pomidorki
  • pęczek dymki
  • 0,7 l wywaru drobiowego
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • olej kokosowy

DODATKI:

  • ryż jaśminowy
  • limonka
  • prażona cebulka
  • dymka
  • cabe / sambal

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy: posiekane szalotki, liście limonki, trawę cytrynową – rozbitą rączką noża i przeciętą na pół, drobno posiekany czosnek, straty imbir. Warzywa smażymy 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć. Do warzyw dodajemy przyprawy: kolendrę, pieprz syczuański, kurkumę. Przesmażamy wszystko ponownie ok. 2 minuty i dodajemy bulion. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy mleko kokosowe i podgrzewamy nie zagotowując już zupy prze ok. 7 min. Wyławiamy trawę cytrynową, dodajemy drobno pociętą dymkę i cząstki pomidorów.

Zupę podajemy z białym ryżem posypanym prażoną cebulką, z dodatkową dymką, kawałkami limonki do zakwaszenia wywaru i pikantnym cabe, którego używamy wedle indywidualnych preferencji pikantności dań 😉  Ja zawsze zjadalam całe cabe 😉 – to jak znak rozpoznawczy dobrych miejsc, każdy przygotowuje swoje indywidualnie. Smacznego!

Pozostałe przepisy inspirowane indonezyjskimi wakacjami zebrałam dla Was w jednym miejscu pod tagiem #SUMATRA.

_71A7765

2 komentarze

Skomentuj ladylaura. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *