SEMIFREDDO – PYSZNY DESER LODOWY

semifreddo z owocami

Upały i lato wróciło! A dla ochłody zawsze – dobre lody! Dzisiaj lody inne niż zawsze, semifreddo. Trochę lody, torchę ciasto, trochę fantazji:-) Warstwowe dodatki, letnie owoce, chrupiące ciasteczka, wszystko pyszne i bardzo sycące. To deser, który proponuję jeść na śniadanie, w ramach letniej rozpusty 😉

PRZEPIS NA DOMOWE SEMIFREDDO Z OWOCAMI

SKŁADNIKI:

WARSTWA WANILIOWA:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • laska wanilii

WARSTWA Z CZARNEJ PORZECZKI:

  • 300 g czarnej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka masła
  • 20 ml burbona

WARSTWA CIASTECZEK:

  • 16 ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki lemon curd

DO PODANIA:

  • gorzka czekolada
  • maliny

PRZYGOTOWANIE:

Masa waniliowa: Z jajek i cukru kręcimy kogel – mogel. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno dodając ziarnka wanilii. Delikatnie mieszamy jogurt grecki z koglem moglem i ubitą śmietaną. Gotowe.

Warstwa porzeczkowa: Czarną porzeczkę dokładnie myjemy, przebieramy z lisci, gałązek i osuszamy. W garnuszku o grubym dnie przygotowujemy karmel z cukru, masła i burbona. Dodajemy owoce i prażymy ok. pół godziny, aż owoce zaczną się rozpadać. Gotujemy do uzyskania gęstej konfitury. Studzimy.

Warsztwa ciasteczkowa: ciasteczka kruszymy i mieszamy z lemon curd.

Keksówkę wykadamy folią aluminiową, wykładamy pierwszą warstwę ciastek, na nią wykłądamy część kremu waniliowego i świeże maliny. Na warstwę malin idzie warstwa dżemu z czarnej porzeczki. Kolejna warsztwa ciasteczek, kremu waniliowego, dżemu i kończymy ciasteczkami. Powinna zostać nam część kremu waniliowego, który użyjemy następnego dnia do udekorowania lodów. Semifreddo przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na noc. Rano wyjmujemy lody z zamrażalnika, powinny bez probemy wyjść z keksówki, przekłądamy na talerz, zdjemujemy folię i rozprowadzamy pozostały krem. Na krem ścieramy gorzką czekoladę, wykłądamy świeże maliny i ponownie wkładamy deser do zamrażalnika na min. 30 min. Deser kroimy gorącym nożem w plastry i zjadamy. Semifreddo w lodówce może stać ok. 2-3 dni.

Pod tym linkiem, znajdziecie więcej przepisów na domowe lody.

domowe lody z owocami

2 komentarze

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *