MIGDAŁOWE CIASTO ŚNIADANIOWE Z JAGODAMI

Ciasto na śniadanie ?! Kontrowersyjna propozycja, ale wbrew pozorom to całkiem niezłe śniadanie 😉 Generalnie jestem włoskim typem śniadaniowania: kawa i ciasteczko, lub smoothie, świeże owoce, ale nigdy angielski typ śniadania – to już raczej dla mnie lunch. To ciasto zaliczam do wypieków zdrowych i dietetycznych 😉 Bazą jest ubite na sztywno białko i mielone migdały. Zamiast jagód możecie użyć innych sezonowych owoców np. malin, lub porzeczek. Warto w weekend porozpieszczać się takim domowym pysznym wypiekiem! Smacznego!!!

PRZEPIS NA MIGDAŁOWE CIASTO ŚNIADANIOWE Z JAGODAMI

SKŁADNIKI:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g mąki
  • 60 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka oliwy
  • garść jagód

DODATKOWO:

  • papier do pieczenia
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywno, suche składniki mieszamy razem z oliwą i delikatnie dodajemy pianę.Wszystkie składniki ciasta mieszamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto jagody. Ciasto pieczemy ok. 30 min w temp. 180 st., lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Więcej przepisów z jagodami znajdziecie pod tym linkiem.

ciasto migdałowe

_71A9768

 

4 komentarze

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *