PYSZNE CZARNE RISOTTO Z KURKAMI

BLACK RISOTTO

Czarny ryż przywiozłam z weekendu w Neapolu. Nie mogłam mu się oprzeć, nie dość, że organiczny, dziki, to jeszcze tak pięknie zapakowany 😉 Jak widac jestem sroką nie tylko w kwestiach biżuterii. Spodziewam się, że ortodoksyjni risottożercy nie będą zadowoleni z użycia czarnego ryżu do risotta, ale trudno, stawię im czoła 😉 Potrawka jest pyszna i taka piękna! Pomimo, że nie robię risotta zbyt częto w tę sobotę zrobię je dla gości, mam nadzieję, że pokochają je tak jak ja;-)

PRZEPIS NA CZARNE RISOTTO Z KURKAMI

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g organicznego czarnego ryżu
  • 1,2 l bulionu
  • 100 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek masła
  • 100 ml białego wina
  • sól morska
  • 50 g parmezanu
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podgrzewamy masło i smażymy drobno posiekany czosnek z cebulą i kurki. Smażymy aż grzyby delikatnie się zarumienią. Odkładamy grzyby do miseczki i gotujemy ryż. Do dużego rondla nakładamy 2 łyżki masła i ryż. Podgrzewamy chwilkę i wlewamy wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte, dolewamy po łyżce wazowej gorącego bulionu. Gotujemy mieszając co jakiś czas aż ryż wchłonie całkowicie płyn. Gotujemy ok. 30 min. Dziki ryż potrzebuje odrobinę więcej czasu niż arborio. Kiedy ryż wchłonie cały płyn i będzie “na ząb” zdejmujemy rondel z ognia dorzucamy masło, ser i podsmażone kurki. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i podajemy. Pyszności!

Więcej przepisów z kurkami znajdziecie pod tym linkiem.

DY

4 komentarze

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *