Są w naszym życiu przepisy petardy i oto jeden z nich! Od kiedy jestem hodowcą zakwasu i piekę raz w tygodniu chleby, muszę przyznać, że owszem przytyłam 😉 ale poziom zjadanego glutenu jest wprost proporcjonalny do poziomy szczęścia! Zdarza mi się zdradzić klasyczny bochenek dla focacci czy pizzy. Przepis na to cudo zna pewnie wielu z Was, jest to pozycja z książki / biblii chlebożerców – Trtine Bread Chada Robertsona. Focaccia z ziemniakami jest tak pyszna, że parząc sobie język zjadłam sama ponad połowę. Wiem, że nad ciastem chlebowym trzeba się solidnie napracować, jeśli będziecie chcieli zrobić ekspresową foccacie skorzystajcie np. z tego przepisu.
PRZEPIS NA FOCACCIĘ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI NA CAŁĄ BLACHĘ DO PIECZENIA
- 1/2 kg ziemniaków
- sól
- oliwa
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- 250 g ciasta chlebowego z tego przepisu
PRZYGOTOWANIE:
Gotowe ciasto chlebowe wyjmujemy z lodówki i dajemy mu odpocząć w temperaturze pokojowej ok. 30 min.
Ziemniaki obieramy i tniemy w cieniutkie plasterki, zasalamy i odstawiamy na sicie na min. 30 min, aby puściły wodę i ociekły.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy na papierze, tak aby wypełniło całą blachę. Opuszkami palców robimy wgłębienia na cieście i skrapiamy całość oliwą. Ponownie odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min.
Ziemniaki odciskamy i osuszamy. W dużej misce mieszamy ziemniaki, drobno posiekany czosnek, oliwę i zioła. Ziemniaki wykładamy na ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni ok. 30 min. Zjadamy na ciepło/zimno jak nam w duszy gra 😉