Jesienne poranki doprowadzają mnie do łez rozpaczy. Zimno, ciemno, deszczowo! Z zamkniętymi oczami idę pod prysznic i zaczynam dzień z miną w podkówkę. Ratunkiem jest ciepłe śniadanie. Jeśli nie mam na nie czasu to umarł w butach… kwaśna mina gwarantowana do końca dnia, lub aby się ratować zjedzone conajmniej pół tortu. Jeśli jednak mam czas na przygotowanie ciepłej zupy np. owsianki z nasionami chia na śniadanie, dzień uratowany, organizm rozgrzany i nawet listopad wydaje się być piękny 😉
PRZEPIS NA KOKOSOWĄ OWSIANKĘ Z BANANAMI
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 banany
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka masła
OWSIANKA:
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki chia
- 5 łyżek płatków owsianych
PRZYGOTOWANIE:
W małym garnuszku podgrzewamy mleko, ale nie zagotowujemy. Do mleka dodajemy chia i płatki owsiane, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
W tym samym czasie na patelni podgrzewamy miód z masłem i dodajemy przekrojina na pół banany. Owsiankę podajemy z podsmażonymi bananmi i ciepłym miodem.
Więcej owsiankowych inspiracji znajdziecie tu
