KOKOSOWA OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM BANANEM

Wegańska owsianka

Jesienne poranki doprowadzają mnie do łez rozpaczy. Zimno, ciemno, deszczowo! Z zamkniętymi oczami idę pod prysznic i zaczynam dzień z miną w podkówkę. Ratunkiem jest ciepłe śniadanie. Jeśli nie mam na nie czasu to umarł w butach… kwaśna mina gwarantowana do końca dnia, lub  aby się ratować zjedzone conajmniej pół tortu. Jeśli jednak mam czas na przygotowanie ciepłej zupy np. owsianki z nasionami chia na śniadanie, dzień uratowany, organizm rozgrzany i nawet listopad wydaje się być piękny 😉

PRZEPIS NA KOKOSOWĄ OWSIANKĘ Z BANANAMI

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 banany
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka masła

OWSIANKA:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki chia
  • 5 łyżek płatków owsianych

PRZYGOTOWANIE:

W małym garnuszku podgrzewamy mleko, ale nie zagotowujemy. Do mleka dodajemy chia i płatki owsiane, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.

W tym samym czasie na patelni podgrzewamy miód z masłem i dodajemy przekrojina na pół banany. Owsiankę podajemy z podsmażonymi bananmi i ciepłym miodem.

Więcej owsiankowych inspiracji znajdziecie tu

owsianka z banananami
owsianka z banananami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *