Tarta to takie proste, bezpretensjonalne danie, które zawsze się sprawdza. Z braku pomysłu, lub robiąc porządki w lodówce możemy stworzyć nasz autorki, wybitny farsz 🙂 Kawałek boczku, kilka marynowanych karczochów i powstaje zupełnie nowe, wyśmienite danie. Mam nadzieję, że ten nowy rok będzie dla nas wszystkich łaskawy i pełen słonecznych, pysznych inspiracji. Ja ten rok zaczynam od żółtego jedzenia, w mojej kuchni ostatnio rządzi kurkuma, jaja, curry – ewidentnie brak mi słońca 🙂 Pieczcie pyszne tarty, to remedium na zimę 🙂
PRZEPIS NA QUICHE Z BOCZKIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 250 g mąki
- 120 g masła
- szczypta soli
- 1 jajo
- ok 50 ml wody
FARSZ
- 20 g pancetty
- słoiczek marynowanych serc karczochów
- 1 por
- łyżeczka masła
MASA JAJECZNA
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka macis w proszku – kwiat gałki muszkatołowej
- 100 g sera gruyer
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy sprawnie i szybko, formujemy kulę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy na tartę i wstawiamy obciążone fasolą, do nagrzanego piekarnika na 10 min. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Na maśle podsmażamy pocięty w słupki boczek, odlewamy tłuszcz i dodajemy pora w talarkach, smażymy ok. 7 min, aż por delikatnie się zeszkli. Farsz wykładamy na ciasto, karczochy w ćwiartkach układamy na boczku z porami.
Masę serową delikatnie mieszamy łącząc wszystkie składniki. Masę wylewamy na przygotowany farsz. Pieczmy przez ok. 25 min, aż masa sie zetnie. Tartę podajemy najlepiej jeszcze ciepłą z sałatą, rukolą, lub roszponką skropioną oliwą. Pycha 🙂
Dzień dobry, jaka jest wielkość blachy w podanym przepisie?
Forma do tarty o średnicy 21 cm