Dziewczyny!!!! Ratunku! Z okazji 8 marca moja super ekipa remontowa obraziła się, spakowała po cichu rzeczy, zgarnęła kolejną zaliczkę i się ulotniła. Kamfora. Obrażeni książęta z wieży ciśnień. A ja z ciastem jak naiwniak ostatni na dzień kobiet niespodziankę chciałam im zrobić. Byli pierwsi z niespodziewanymi ruchami. Uwaga! we wtorek mamy się rozliczyć 😉 Z wiekiem i czasem człowiek nabywa jakiegoś ultra dystansu. Oczywiście, żeby nie było poryczałam się jak zobaczyłam demolkę w mieszkaniu, brak ekipy, nieodbierane telefony i jak pomyślałam ile kasy im dałam… no ale w końcu przyszłość jest kobietą! Zbieram się do kontrataku i po pierwsze dokończę ten remont i będzie pięknie, po drugie … co nas nie zniszczy! Go girls!
PRZEPIS NA PIECZONEGO DORSZA SKREI MARYNOWANEGO W MISO
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 1/2 szklanki sake
 - 1/2 szklanki mirinu
 - 8 łyżek białej pasty miso
 - 3 łyżki cukru
 - 4 filety po 150 g dorsza skrei
 - 1 łyżka masła klarowanego
 
DODATKI:
- bok choy
 - kapusta pekińska
 - brukselka
 - czosnek
 - imbir
 - sos sojowy
 - masło
 - dymka
 - sezam
 
Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę: W garnuszku podgrzewamy sake z mirinem, dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Marynatę zdejmujemy z ognia, dodajemy pastę miso i studzimy. Do ostudzonej marynaty wkładamy rybę i wstawiamy do lodówki na min. całą noc.
Dorsza obsmażamy na bardzo rozgrzanym maślę po ok. 1-2 min. z każdej strony i przekłądamy na blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 8 min.
Podajemy z podsmażonymi na maśle sezonowymi warzywami.
Marynować poza dorszem skrei w ten sposób możemy: dorsza bałtyckiego, łososia, halibuta. Pychota!
