Będę to powtarzała do znudzenia: lato jest piękne! Pachnące, soczyste, kolorowe. Obfitości nie ma końca. A pachnące drożdżowe ciasto to kwintesencja lata. Te bułeczki są już tylko wspomnieniem, ale… wczoraj miałąm przemiłą sesję na wsi i przywiozłam kobiałkę świeżo zrywanych truskawek, więc dziś będzie powtórka. Oczywiście zamiast rabarbaru i truskawek możecie użyć każdych innych owoców, zapewniam będzie pysznie 🙂
SKŁADNIKI:
- 2 jaja+1 żółtko
- 7g suchych drożdży
- 0,5 kg mąki
- 50 ml oliwy
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 50 g cukru
FARSZ:
- 4 łodygi rabarbaru
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru muscavado
DO PODANIA:
- płatki migdałów
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE :
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 5 min. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, zaczyn i zaczynamy warabiać ciasto, powoli dodajemy jaja i oliwę. Wyrabiamy aż ciasto będzie miało jednolitą, luźną, elastyczną konsystencję i odtsawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie z 3 łodyg, cukru i truskawek robimy mus. Pozostałą łodygę tniemy w plasterki.
Ciasto wyjmujemy na stolnicę, uderzamy kilkukrotnie pięścią, zagniatamy ponownie i dzielimy na 20 mniejszych kawałków. Na blachę do pieczenia wykładamy papier, który delikatnie natłuszczamy, układamy bułeczki w których robimy zagłębienie i nakłądamy mus owocowy. Na mus wykładamy kawałki rabarbaru i posypujemy płatkami migdałów. Bułeczki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki pieczemy ok. 30 min, jeśli migdały zbyt mocno się przyrumienią przykrywamy je folią aluminiową. Bułeczki podajemy posypane cukrem puderem. Przepychota!
Wyglądają przepysznie! Bardzo lubię takie drożdżówki!
Zapach drożdżowego ciasta to najpiękniejszy zapach na świecie <3