Mojego Tefala Cuisine Companion uwielbiam w głównej mierze za ostrza do siekania i tarcia. Posiekanie ziemniaków na piękne, równiuteńkie talarki do tej zapiekanki trwało krócej niż minutę. Po ziemniakach do tarcia trafił ser i mogłam składać danie do pieczenia. Ziemniaki to taki mój comfort food. Długo się od nich odganiałam a teraz mogłabym je jeść non stop, a że jestem typową hedonistką to jeśli mam na coś chrapkę nigdy sobie nie odmawiam 🙂 Przyznam, nie zawsze wychodzi mi to na zdrowie, ale cóż lepiej żałować, że się nabriło, niż nudzić się w aureoli 🙂 To co, robicie zapieksy?
PRZEPIS NA PYSZNĄ ZAPIEKANKĘ Z ZIEMNIAKÓW
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 1/2 główki czosnku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 por
- 200 g tartego parmezanu
- rozmaryn
- papryka wędzona
- 250 ml śmietany 36%
PRZYGOTOWANIE :
Tefal Cuisine Companion: Umyte ziemniaki i pora tniemy szatkownicą na prędkości 9 przez ok. minutę. Ziemniaki przekładamy na durszlak i pozwalamy im odciec. My w tym czasie przez 15 sek na tarczy z drobną tarką trzemy parmezan an prędkości 9.
Czosnek, rozmaryn siekamy i z wędzoną papryką mieszamy ze śmietaną. Masło rozpuszczamy, solimy i pieprzymy.
Masłem pokrywamy ziemniaki i układamy je warstwami w tortownicy, lub innym naczyniu do zapiekania. Każdą wartswę smaryjemy śmietanką i posypujemy serem.
Tortownicę przykrywamy folią do pieczenia. Zapiekankę wstawiamy na 40 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 40 min. Gotowe!
Metoda tradycyjna: Ziemniaki musimy cieniutko posiekać, najlepiej szatkownicą, tak aby plasterki miały jednakową grubość. Pora drobno kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce.
Czosnek, rozmaryn siekamy i z wędzoną papryką mieszamy ze śmietaną. Masło rozpuszczamy, solimy i pieprzymy.
Masłem pokrywamy ziemniaki i układamy je warstwami w tortownicy, lub innym naczyniu do zapiekania. Każdą wartswę smaryjemy śmietanką i posypujemy serem.
Tortownicę przykrywamy folią do pieczenia. Zapiekankę wstawiamy na 40 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 40 min. Gotowe!
Pani Magdo,
Ten przepis jest delikatnie mówiąc beznadziejny! Pomijam, że zaczyna się od kryptoreklamy. Pomijam, że nie podaje Pani, kiedy i gdzie dodać pora. Ziemniaki bez jakiejkolwiek obróbki cieplnej przed są surowe!!! Zrobiliśmy wszystko tak, jak w Pani przepisie i właśnie 200 g świetnego parmezanu ląduje w śmieciach. Radzę trochę przemyśleć temat, zanim zdecyduje się Pani wrzucić ten hit do sieci. Chyba, że chce Pani otruć ludzi. Wesołych Świąt!
Pani Agnieszko, przykro mi, że nie wyszło Pani to danie, ale niemożliwe jest aby ziemniaki pocięte w cieniutkie plasterki po 80 minutach w piekarniku były surowe. Proszę przeanalizować krok po kroku, może gdzieś wkradł się błąd w wykonaniu. Pozdrawiam, Magda
Wczoraj ponownie wykonałam to danie i wszystko wspaniale w nim na szczęście gra, proszę się nie poddawać i ponownie spróbowaać, na prawdę warto!
Przepyszna !!!
Super!