WYTRAWNY WIENIEC DROŻDŻOWY

Drożdżowe z pesto
Drożdżowe z pesto

Tegoroczny styczeń jest zaskakująco pomyślny. Wszystko układa się jak z płatka. W końcu przeprowadziłam się do nowego mieszkania. Powoli ( bardzo powoli ) je wykańczam, wykańczając przy okazji otoczenie. Zlecenia sypią się jak z rękawa co jak wiemy przy wykańczaniu mieszkania nie jest bez znaczenia 😉 Antybiotyk zaleczył bolące ucho, a zima łaskawie w mieście puściła i w sumie bez sensu zmieniałam opony na ten tydzień ze śniegiem 😉 Dzisiaj zakładam wieniec na głowę i jadę na zdjęcia do Przyjaciółki trzymając kciuki, żeby ten rok nie zwalniał! A Wam jak się rozpoczął 2018?

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 1/2 szklanki pistacji
  • 100 g pesto
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE :

Tefal Cuisine Companion: zakładamy ostrze do wyrabiania ciasta, dodajemy  2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 50 ml ciepłego mleka i drożdże.  Mieszamy kilka sekund na prędkości 5, a potem zostawiamy na ok. 7 minut w temperaturze 30 stopni.

Do misy dodajemy pozostałe składniki ciasta i ustawiamy program Pastry 1.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy pestozwijamy i przecinamy wzdłuż. Ciasto splatamy i łączymy końce. Odtsawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto smarujemy rotrzepanym jajem i wstawiamy do piekarnika na ok. 45-50 min w temp. 180 stopni.

METODA TRADYCYJNA:

Robimy zaczyn:  2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 50 ml ciepłego mleka i drożdże, wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min, aż zaczyn zacznie pracować. Do dużej misy przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki wraz z zaczynem. Wyrabiamy dobrze ciasto. Ptzykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 2 godziny w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy pestozwijamy i przecinamy wzdłuż. Ciasto splatamy i łączymy końce. Odtsawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto smarujemy rotrzepanym jajem i wstawiamy do piekarnika na ok. 45-50 min w temp. 180 stopni.

Wytrawne drożdżowe
Wytrawne drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *