WIELKANOCNE ŚWIĘTOWANIE

Dorsz Skrei

Wielkanoc w tym roku nadeszła błyskawicznie. Jeszcze nie otrzepaliśmy się z zimowego snu a tu już palmy i żonkile zawładnęły światem. Świąteczne śniadanie w każdym domu to tradycja: żur, biała kiełbasa, jaja, chrzan, baby i mazurki. Na obiad w pierwszy dzień świąt, proponuję dwa lżejsze i pyszne dania. Powoli wprowadzam się do nowego mieszkania i mam ogromną radość z dobierania dodatków i akcesoriów do jadalni. Do wielkanocnych stylizacji wykorzystałam porcelanę i szkło z TG Home. Pod przepisami znajdziecie pełną listę produktów z sesji, a na stronie sklepu same wspaniałości.

SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

SKŁADNIKI 4 PORCJE:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w półplasterki
  • 10 czarnych oliwek pokrojinych w plasterki
  • 10 kaparów
  • 1/2 szkalnki ugotowanej soczewicy
  • 3 rzodkiewki pocięte w cieniutkie plasterki
  • roszponka

SOS:

  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70 ml oliwy
  • 1/2 łyżeczki miodu

PRZYGOTOWANIE :

Wszystkie składniki sosu łączymy aż powstanie jednolita emulsja.

Szparagi smażymy na maśle aż zmiękną ok.- 5 min i doprawiamy pieprzem i solą. W misce łączymy: roszponkę, kapary, oliwki, soczewicę, rzodkiewkę, cebulę. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Sałatę wykładamy na półmisek, na niej układamy podsmażone szparagi o pociętę na pół jaja. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i podajemy.

Sałątka z jajem i szparagami
Sałątka z jajem i szparagami

DORSZ SKREI NA MUSIE GROSZKOWYM 4 PORCJE:

  • 4 kawałki polędwicy dorsza skrei ze skórą
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki masła
  • sól

PURE:

  • 3 szklanki mrożonego groszku
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki natki pietruszki

GRILLOWANA OŚMIORNICA:

  • 4 macki ośmiornicy mrożone
  • oliwa
  • sól

DODATKI

  • usmażone na maśle szparagi jak w poprzednim przepisie
  • garść zielonego groszku
  • listki nasturcji

PRZYGOTOWANIE :

Pure: groszek gotujemy w wodzie z solą i cukrem do miękkości. Odcedzamy, dodajemy wszystkie składniki i blendujemy na jednolite pure.

Dorsz: solą nacieramy skórę ryby, na podgrzanym oleju kładziemy filety skórą do dołu. Smażymy aż skóra stanie się chrupka, a większość filetu zmieni kolor na biały. Odwracamy rybę, dodajemy masło i polewamy nim delikatnie rybę, aż będzie pięknie wysmażona.

Ośmiornica: kupiłam mrożone pojedyńcze macki, które wystarczyło, delikatnie obtoczyć w oleju i smażyć ok. 5 minut na patelni.

Na talerzy wykładamy podgrzane pure, dorsza i ośmiornicę, wokół układamy szparagi i kilka ziaren groszku. Smacznego!

Wielkanocny obiad
Wielkanocny obiad
Wielkanocna przystawka
Wielkanocna przystawka
Wielkanocny stół
Wielkanocny stół

Zastawa stołowa:

  • Talerze z serii Equinoxe firmy Revol
  • Młynek do pieprzu z solniczką firmy Peugeot
  • Gniecione kubeczki firmy Revol
  • Kieliszki do wina Simplify firmy Zwiesel
  • Szklanki z linii Vina firmy Shott Zwiesel
  • Sztućce Rubis Eternum

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *