Wielkanoc w tym roku nadeszła błyskawicznie. Jeszcze nie otrzepaliśmy się z zimowego snu a tu już palmy i żonkile zawładnęły światem. Świąteczne śniadanie w każdym domu to tradycja: żur, biała kiełbasa, jaja, chrzan, baby i mazurki. Na obiad w pierwszy dzień świąt, proponuję dwa lżejsze i pyszne dania. Powoli wprowadzam się do nowego mieszkania i mam ogromną radość z dobierania dodatków i akcesoriów do jadalni. Do wielkanocnych stylizacji wykorzystałam porcelanę i szkło z TG Home. Pod przepisami znajdziecie pełną listę produktów z sesji, a na stronie sklepu same wspaniałości.
SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
SKŁADNIKI 4 PORCJE:
- pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w półplasterki
- 10 czarnych oliwek pokrojinych w plasterki
- 10 kaparów
- 1/2 szkalnki ugotowanej soczewicy
- 3 rzodkiewki pocięte w cieniutkie plasterki
- roszponka
SOS:
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 70 ml oliwy
- 1/2 łyżeczki miodu
PRZYGOTOWANIE :
Wszystkie składniki sosu łączymy aż powstanie jednolita emulsja.
Szparagi smażymy na maśle aż zmiękną ok.- 5 min i doprawiamy pieprzem i solą. W misce łączymy: roszponkę, kapary, oliwki, soczewicę, rzodkiewkę, cebulę. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Sałatę wykładamy na półmisek, na niej układamy podsmażone szparagi o pociętę na pół jaja. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i podajemy.
DORSZ SKREI NA MUSIE GROSZKOWYM 4 PORCJE:
- 4 kawałki polędwicy dorsza skrei ze skórą
- olej rzepakowy
- 2 łyżki masła
- sól
PURE:
- 3 szklanki mrożonego groszku
- 1/2 łyzeczki cukru
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżki natki pietruszki
GRILLOWANA OŚMIORNICA:
- 4 macki ośmiornicy mrożone
- oliwa
- sól
DODATKI
- usmażone na maśle szparagi jak w poprzednim przepisie
- garść zielonego groszku
- listki nasturcji
PRZYGOTOWANIE :
Pure: groszek gotujemy w wodzie z solą i cukrem do miękkości. Odcedzamy, dodajemy wszystkie składniki i blendujemy na jednolite pure.
Dorsz: solą nacieramy skórę ryby, na podgrzanym oleju kładziemy filety skórą do dołu. Smażymy aż skóra stanie się chrupka, a większość filetu zmieni kolor na biały. Odwracamy rybę, dodajemy masło i polewamy nim delikatnie rybę, aż będzie pięknie wysmażona.
Ośmiornica: kupiłam mrożone pojedyńcze macki, które wystarczyło, delikatnie obtoczyć w oleju i smażyć ok. 5 minut na patelni.
Na talerzy wykładamy podgrzane pure, dorsza i ośmiornicę, wokół układamy szparagi i kilka ziaren groszku. Smacznego!
Zastawa stołowa:
- Talerze z serii Equinoxe firmy Revol
- Młynek do pieprzu z solniczką firmy Peugeot
- Gniecione kubeczki firmy Revol
- Kieliszki do wina Simplify firmy Zwiesel
- Szklanki z linii Vina firmy Shott Zwiesel
- Sztućce Rubis Eternum