MŁODE ZIEMNIACZKI Z PIETRUSZKOWYM PESTO

Młode ziemniaczki
Młode ziemniaczki

Majówkę spędziłam w jogowym raju. Wypoczywałam, relaksowałam się i nabierałam sił na maj :-) Po raz pierwszy na dłużej miałam przyjemność zostać w lubelskim i wpadłam po uszy! Wróciłam zauroczona ludźmi, przyrodą i kulinarnymi odkryciami. Niestety jak zawsze czasu było za mało na wszystko dlatego wracam pod koniec miesiąca dokończyć eksplorację terenu :-) Nie wszystko było jednak różowe. Na jogowych wakacjach obowiązywała dieta wegetariańska, której jestem wielką fanką. Panie, które nam gotowały bardzo się starały a my w atakach głodu wylizywałyśmy talerze. Martwiło mnie samo podejście do kuchni wegetariańskiej, które od lat ciężko zmienić. Przede wszystkim sami wegetarianie traktuje  jedzenie bardzo przedmiotowo: ma służyć dostarczeniu pożywienia dla organizmu z nieweilkim naciskiem na smak i wygląd.  A kuchnia bez mięsa jest kolorowa i pyszna, mamy początek wspaniałego sezonu gdzie na starganach dostajemy oczopląsu. Pochylmy się nad warzywami i pokażmy ich piękno i wyjątkowy smak, nie szukajmy erzaców mięsa. Ja wczoraj w szale wiosennych porządków i rozpakowywania pudeł zrobiłam obiad w 5 minut. Był wege, był pyszny i piękny. Jeśli jest dla Was za mało kaloryczny dodajcie jajo sadzone, kilka czarnych oliwek, garść kaparów i twardego dojrzewającego sera . Niech żyją młode ziemniaki!

SKŁADNIKI 2 PORCJE:

  • 10 młodych ziemniaków
  • sól
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • garść mieszanki orzechów
  • 15 g fety
  • łyżeczka soku z cytyny
  • 100 ml oliwy
  • jogurt grecki
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny

PRZYGOTOWANIE :

Młode ziemniaki szorujemy pod zimną wodą. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Do wysokiego pojemnika wrzucamy: czosnek, przesiekany koperek i pietruszkę, szczyptę soli, orzechy, fetę, oliwę, sok z cytryny. Pesto blendujemy na jedolitą pastę. W razie potrzeby, jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy oliwę. Do odsączonych ziemniaków dodajemy pesto i delikatnie podgrzewamy obtaczając ziemniaki w paście. Wykładamy na talerze, podajemy z jogurtem greckim, otartą skórką z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.

Domowe pesto
Domowe pesto
Sakura
Sakura

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *