SZPARAGI, BÓB, PRAŻONE MIGDAŁY

SAŁATKA Z BOBEM, SZPARAGAMI I MIGDAŁAMI
SAŁATKA Z BOBEM, SZPARAGAMI I MIGDAŁAMI

Czas szparagowy w tym roku jest wyjątkowo długi i pyszny. Nic tylko czerpać z niego garściami. Korzystając z zazębiającego się sezonu na szparagi i bób powstała w moim kuchennym zaciszu przy głośnym nowym singlu Khruangbin cudowna sałatka w stylu: mieszamy wszystko co zielone + dodajemy odrobinę chrupkości i pikanterii. Prażone, solone migdały to niestety przekąska, którą podjadam garściami, dlatego robię je rzadko i w ograniczonej ilości. W tej sałatce sprawdzają się idealnie, podkreślają słodycz bobu i chrupkość szparagów, dodają odrobinę pikanterii i chrupią z sałatą rzymską aż miło. Lipiec będzie zielony, w końcu lato ma być upalne i deszczowe, co sprzyja liściastym. Zróbcie sobie fajny lipiec, ja dzisiaj siadam z kalendarzem i planuję wakacje i plony!

SKŁADNIKI:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 kg bobu
  • sałata rzymska
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • masło

MIGAŁY:

  • garść migdałów
  • szczypta soli
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła

WINEGRET:

  • 60 ml oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE :

Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy z łupinek. Szparagi tniemy w 2-3 cm kawałki i smażymy około 2 minuty na maśle. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Na maśle z miodem prażymy orzechy ok.3-4 minuty i dodajemy sól i pokruszone papryczki chilli. W misce mieszamy sałatę, szparagi bób z winegretem, wykłądamy na półmisek i posypujemy prażonymi migdałami i skórką cytryny. Pycha!

Sałatka z bobem
Sałatka z bobem
sałata rzymska
sałata rzymska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *