TAJLANDIA

Dla każdego podróżnika kulinarnego Tajlandia to mekka smaków. Tajowie jedzą kilka/kilkanaście razy dziennie, dlatego porcje często są niewielkie, ale idealnie zharmonizowane w smakach: kwaśnym, gorzkim, słodkim i słonym. Potrawy są lekkie i niezwykle aromatyczne. Tajowie używają całej palety ziół, dodawanych w różnych fazach gotowania, aby finalne danie było kompletne w smaku. Jedzenia uliczne zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Bangkok tonie w ilości obwoźnych straganów wypełnionych tajskimi przysmakami. Co kilka kroków czyha na nas sprzedawca z satayami, placuszkami, owocami morza, niezliczoną gamą soków owocowych i innych pyszności. Podróżując przez kolejne regiony kraju odkrywaliśmy bogactwo kuchni regionalnych. Najlepsze owoce morza jedliśmy na Phuket, wyspie bardzo turystycznej i skomercjalizowanej z której uciekaliśmy po 2 nocach.  Najlepsze curry –  na malutkiej wysepce Koh Mook w barze w dżungli, gdzie byliśmy jedynymi klientami. Sataye w Bangkoku. Ryby na Lancie…. i można tak w nieskończoność.  Na kursie kulinarnym poznałam techniki wykorzystywane w tajskiej kuchni, w rajskim ogrodzie zrywaliśmy zioła, mleczko kokosowe robiliśmy na wiekowych drewnianych maszynkach, a na koniec ucztowaliśmy rozmawiając… o jedzeniu 🙂

Miesiąc to za mało, trzeba tam wracać, pić smoothie z mango i uczyć się jak żyć z uśmiechem na co dzień.

TOP 5 DO SPRÓBOWANIA:

  • jedzenie uliczne
  • owoce morza – surowe ostrygi, grillowane homary, krewetki na parze
  • owoce – najsłodsze mangostany, mango, rambutany i dziesiątki innych egzotycznych smakołyków
  • smażone dania z woka np. won tony
  • sałatka z papai

IMG_7659a

IMG_7660a

IMG_7754a IMG_7755a

IMG_8418a

IMG_8423a

mix

IMG_8473a

IMG_8595aIMG_8593aIMG_8602a

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *