KREWETKI Z MELONEM

krewetki1Bardzo prosty sposób na krewetki w stylu karaibskim z pysznym słodkim melonem. Polecam kupowanie krewetek szarych mrożonych nie podgotowanych różowych, ich smak jest nieporównywalny. Słodki upieczony melon nadaje całemu daniu wakacyjny klimat:)

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 6 krewetek
  • ćwierć melona
  • łyżka pasty curry czerwona
  • 4 łyżki oliwy
  • cytryna
  • mięta
  • 3 łyżki białego wina
  • łyżka startego imbiru
  • pół obranego, wyfiletowanego ogórka  -opcjonalnie

Nadziewamy na patyczki do szaszłyków krewetki z wyciętymi łyżką do owoców kulkami melona, na patelni podgrzewamy oliwę z pastą curry i podsmażamy krewetki surowe jak na zdjęciu ok. 3 minut  z każdej strony, podgotowane różowe ok. minuty krócej do podgrzania. Podsmażony melon z pasą curry stworzy wyśmienity dodatek do tak podanych krewetek. Do tego dania przygotowałam sałatkę z melona i  ogórka zamarynowanego w białym winie i soku z cytryny, podaną z miętą i odrobiną suszonego chilli.

preptalerz2

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *