PYSZNY I PROSTY SORBET MANGO Z KARDAMONEM

IMG_6694Czas owocowej rozpusty już za nami, a jabłka nie zaspokoją przez całą, długą zimę w pełni moich owocowych zachcianek. Na szczęście w sklepach dostępnych jest coraz więcej naturalnych przetworów z egzotycznych owoców. Do zrobienia tego sorbetu wykorzystałam pulpę z owoców mango, w której jedynym dodatkiem jest śladowa ilość soku cytrynowego. Pulpa jest tak pyszna, że można ją jeść łyżkami samą. Sorbet na jaj bazie z dodatkiem jogurtu to wyjątkowy,  pyszny deser.

SKŁADNIKI:

  • pulpa z mango ok. 500 g
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki kardamonu w proszku
  • cukier – według uznania, ja nie dodałam
  • łyżeczka wódki/likieru, aby sorbet nie był zbyt mocno zmrożony

Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu z kardamonem, aż aromat przyprawy się uwolni. Śmietankę studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami sorbetu. Dokładnie mieszamy blenderem, a następnie gotową  masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Po ok. godzinie ponownie blendujemy sorbet i powtarzamy tę czynność minimum 3 razy. Sorbet  wyjmujemy ok. 10 minut przed podaniem, aby delikatnie odtajał. Podajemy samodzielnie, lub posypany wiórkami kokosowymi.

mix

IMG_6707

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *