Zima niemiłosiernie mi się dłuży w tym roku, z tęsknoty za wiosną, za kolorami i nowalijkami zrobiłam kuskus z marynowanymi warzywami z dodatkiem świeżych ziół. Sałatka jest pyszna, aromatyczna, lekka i bardzo zdrowa. Wiele osób krzywi się na propozycję kuskusu, jednak dobrze doprawiony, przekona największego wroga.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1/2 szklanki kuskusu
- 1 marchewka
- marynowane papryczki jalapeno – ilość zależy od tego jak pikantne smaki lubimy ja dałam około 6 plasterków i warzywa były delikatnie pikantne
- pęczek rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- garść świeżej mięty
- pęczek koperku
- połówka cytryny
- orzechy laskowe
- oliwa
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól
Marchewkę i rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki układamy w słoiku z papryczkami jalapeno i zalewamy octem jabłkowym, oliwą i łyżką zalewy spod papryczek. Odstawiamy na noc. 1/3 kubka wody mieszamy z 1/3 kubka zalewy spod warzyw podgrzewamy i zalewamy kuskus, odstawiamy na około 15 minut, aż kuskus wchłonie płyn. Na suchej patelni prażymy orzechy laskowe. Kaszkę mieszamy z pociętą w krążki czerwoną cebulą, drobno posiekaną miętą, koperkiem i marynowanymi warzywami. Podajemy posypaną orzechami i skropiony cytryną. Pycha!