W ten piękny, słoneczny w końcu poniedziałek polecam bardzo prostą, pyszną wiosenną zupę krem. Bazą może być dowolny bulion, ja robiąc przy okazji porządki w zamrażarce wykorzystałam bulion na pieczonych kościach, niezwykle aromatyczny, idealnie podkreślił ostry smak nowalijek. Zupę podajemy z zielonymi szparagami, świeżym koperkiem i parmezanem. Prostota i sezonowość w najlepszym wydaniu.
SKŁADNIKI:
- 1,5 l bulionu
- 4 młode ziemniaki
- duży pęczek dymek
- pęczek koperku
- 10 szt. zielonych szparagów
- parmezan
- 1/2 łyżki masła
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorem, zalewamy ją bulionem i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i szparagi – główki szparagów zostawiamy do dekoracji. Gotujemy aż warzywa będą miękkie ok. 15 minut i blendujemy na krem. Do zupy dodajemy drobno posiekany koperek, sól i pieprz. Główki szparagów możemy podać surowe, lub przez chwilkę podsmażone na maśle. Gorącą zupę podajemy z tartym parmezanem i świeżym koperkiem. Witaminowa bomba!
kuszące zdjęcia!
Dziękuję i polecam zupkę:-)