Bardzo pożywna, rozgrzewająca i zaskakująca w smaku zupa krem. Połączenie anchois, białej fasoli i pomidorów jest genialne. Jesienne, sycące, kojące dusze i serce 🙂 Sezon na pomidory nieubłaganie dobiega do końca, bardzo się staram najeść ich na zapas, od śniadania do kolacji przewijają się jako dodatek lub danie główne. Jednak zupa pomidorowa to zup królowa i nic jej nie zastąpi. Warto jednak z nią poszaleć, poeksperymentować i podróżować “zupą po mapie”. Ta zupa to wspomnienie włoskich wakacji małe rybki, parmezan, czosnek i pomidory – całość zachwyca 🙂
SKŁADNIKI:
- pół główki czosnku
- 1 cebula
- 5 filecików anchois
- garść bazylii
- 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś
- 2 kg pomidorów
- 1 l. bulionu warzywnego
- 2 kg pomidorów
- parmezan
- oliwa
Na oliwie podsmażamy przez kilka minut cebulę, czosnek i anchois. Dodajemy fasolę, bazylię bulion i obrane ze skóry pomidory. Gotujemy ok. 40 minut i blendujemy. Podajemy ze świeżą bazylią, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.