Zapiekane kanapki to moja specjalność. Czyszczenie lodówki, wielki głód, niespodziewani gości, to zawsze wiąże się z kanapkami na ciepło. Sloppy Joe to amerykański klasyk na który od dawna miałam ochotę, ale zawsze coś stawało nam na drodze… Lepiej późno niż wcale i kiedy w końcu zatopiłam zęby w tej genialnej kanapce wiedziałam, że zaprzyjaźnimy się na dłużej. Możecie pominąć najbardziej czasochłonną część czyli bułeczki, ale jeśli kochacie pieczywo, puszyste pachnące bułeczki to zakasujcie rękawy i do roboty. Bułeczki są tak dobre że zanim zapieczecie w nich mięso kilka zjecie samych, lub z masłem, gwarantuję 🙂
SKŁADNIKI NA FARSZ 4 PORCJE:
- 0,5 kg chudej mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 szklanka passaty
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu Worcesterishire
- 1/ 2 łyżki masła klarowanego
Na maśle klarowanym podsmażamy wołowinę, aż będzie zrumieniona. Odsączamy tłuszcz. Do wołowiny dodajemy posiekany czosnek z cebulą i smażymy ok minuty. Dodajemy posiekane chilli, paprykę, cukier, worcestershire, passatę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 20-30 minut.
BUŁKI*:
- 500 g mąki pszennej
- szklanka letniego mleka
- 1/2 łyżki drożdży instant
- 1 jajko
- sezam
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Z drożdży i mleka robimy zaczyn i odstawiamy na 5 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy mikserem aż składniki się połączą i wykładamy na stolnicę delikatnie podsypaną mąką. Ciasto wyrabiamy przez kolejne 5 minut.Konsystencja ciasta jest wspaniała, lekko tłusta, bardzo elastyczna. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i wstawiamy na noc do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki odcinamy małe kawałki i formujemy kulki. Ciasto podwoi swoją objętość w trakcie wyrastania. Uformowane kuleczki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na ok. 2 godziny. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 15 min w temp. 200 stopni. Bułeczki są przepyszne!
DO PODANIA:
- cheddar
- avocado
- świeże chilli
- kolendra
- łyżka masła
- pikantny sos typu Frank’s Red Hot
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przekrojone bułeczki. Na dolnej połowie układamy mięso i pokrojony w cienkie plastry cheddar i zapiekamy w piekarniku aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika układamy na serze plastry awokado, chilli, kolendrę i doprawiamy pikantnym sosem, przykrywamy podsmażoną czapeczką i zajadamy!!!!
*zmodyfikowany przepis na bułeczki pochodzi z Kwestii Smaku
o matko, jak ta kanapka wygląda 🙂 ślinka cieknie 🙂
🙂 róbcie dziewczyny bo jest pyszna!!!
świetne są!
ps. Zapraszam na konkurs! 🙂
oja, ostatnio piekąc bułki na zakwasie zniszczyłam sobie szkliwo, takie kamyki mi wyszły. Chętnie wypróbuję tego przepisu. Sloppy Joe sobie nie przyrządzę, ale same bułeczki owszem.
M
Monika przepis sprawdzony, bułeczki mięciutkie i puszyste, będziesz zadowolona a i zęby nie ucierpią 🙂 A Sloppy Joe bardzo polecam, może kiedys się skusisz 🙂
MMM.. prezentuje się super!
Dziękuję!