Kalafiorowa pizza atakowała mnie ostatnio ze zdjęć na wszystkich portalach. Nie mogłam jej dłużej ignorować szczególnie, że pałam miłością do kalafiora – ogromną 🙂 Pizza jest pyszna, mocno warzywna, chrupka i delikatna. Pierwszą wersję zrobiłam z dodatkiem mięsa – plastrów wędzonej piersi kaczki, ale muszę przyznać, że warzywna opcja dużo bardziej mi smakuje. W ramach akcji „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli” szukam zdrowych alternatyw na popularne dania, kalafiorowa pizza to miłe odmiana dla klasycznej wersji i to bez grama soli :-)!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 1/2 główki kalafiora
- 100 g. sera cheddar
- jajko
PRZYBRANIE:
- marynowane karczochy
- szparagi
- cebula czerwona
- feta
- czarny czosnek – opcjonalnie
- inne ulubione dodatki
Kalafiora kroimy w plastry, mielimy w blenderze i odsączamy na gazie ok. 30 min. Starty cheddar mieszamy z kalafiorem i jajkiem. Rozkładamy równą warstwę na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kwadrans. Na podpieczony spód wykładamy dodatki i ponownie zapiekamy aż ser się roztopi.